До 700 хил. лв. финансиране могат да получат дружествата по нова

...
До 700 хил. лв. финансиране могат да получат дружествата по нова
Коментари Харесай

Сега е моментът фирмите да се погрижат за технологичното си модернизиране

До 700 хиляди лева финансиране могат да получат дружествата по нова процедура за безплатна помощ, изяснява прокуристът на консултантско сдружение “Еко Глоуб “ * , . То е профилирано в подготовка на планове, съфинансирани от Европейския съюз и водач в Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност ”. Има сполучливо осъществени  проекти за автоматизирани машини в областта на металообработката, осъвременени шевни машини и други производства, както и сполучливо внедрени новаторски процеси и артикули на българския пазар.

- Адвокат Тончева, каква е 2022 година за бизнеса?

- Годината мога да я дефинира като умерено оптимистична, защото от една страна се дават нови благоприятни условия пред бизнеса, само че по едно и също време с това динамичната и непрекъснато изменяща се конюнктура в страната и чужбина ни кара да бъдем умерени в дейностите си. И в случай че до преди една година вниманието и напъните на бизнеса бяха ориентирани към това да оцелее на фона на пандемията от ковид, то през 2022 година към този момент се вижда наклонност към повече растеж и предпочитание компаниите да влагат в своето бъдеще. Целта е повишение на конкурентоспособността по отношение на останалите компании в съответния отрасъл. 

- Кои са компаниите, които незабавно се нуждаят от софтуерна рационализация, с цел да се оправят с новите стопански действителности?

- Всяко сдружение има нужда от софтуерна рационализация, защото през последните две години влагането на средства и време в тази тенденция остана на назад във времето. Новата процедура „ Технологична рационализация “ дава опция на компаниите да обновят индустриалните си процеси по отношение на непрекъснато разрастващата се среда и с помощта на това да предложат усъвършенствани артикули и услуги на пазара с акцент върху качеството.

- Кои са критериите, на които би трябвало да дават отговор компаниите, с цел да покрият условията за процедура „ Технологична рационализация “?

- Дружествата, които желаят да вземат присъединяване, би трябвало да са регистрирани преди 31 декември 2019 година Да развиват своята съществена икономическа активност в преработващата индустрия, канализационните услуги и ръководство на боклуци, основаването на информация и далекосъобщения и научните проучвания.

Фирмите би трябвало да имат осъществени чисти доходи от продажби за последните три години в размер на над 210 хиляди лева за микро, над 750 хиляди лева за дребните и над 3 млн. лева за междинните предприятия. 

Минималният размер на безвъзмездната помощ е 35 хиляди лева, а оптималният размер се дефинира по отношение на категорията на сдружението, като микро-предприятията могат да получат оптимално 180 хиляди лева, дребните предприятия - 350 хиляди лева, а междинните – 700 хил лева

- Каква консултантска помощ може да им даде „ Еко Глоуб ”?

- Нашата компания от години има построена фирмена политика, по отношение на която в никакъв случай не взимаме заплащане авансово, а се заплаща едвам след утвърждението на самия план от Управляващия орган. Това постанова да подхождаме строго и с изключително внимание към всеки подробност на всеки стадий от подготовката на концепцията. Първоначално „ Еко Глоуб “ ООД изготвя предварителна оценка на сдружението, с която се дефинира конкурентоспособността на плана му съгласно критериите за кандидатстване по съответната процедура. Притежаваме огромна база данни и с помощта на нея можем да решим дали планът има късмет да се класира измежду утвърдените. Следващият стадий е подготовката на самия план, в който стадий основна роля играе връзката сред специалист от екипа и клиента, тъй като по този метод взаимното допълнение води до осъществяване на качествено написан план. Последният стадий от реализирането на плановата концепция е ръководството и отчитането, където продължава взаимната работа с клиента до приемане на помощта.

- Кой е съветът който давате на мениджърите и притежателите на бизнеси, които за първи път ще потърсят финансова поддръжка от еврофондовете?

- Отправна точка и наложително изискване е да се построи доверие сред клиент и съветник. За нас от изключителна значимост е връзката и навременната противоположна връзка с клиентите, тъй като по този метод вникваме в същината на това, върху което работим. Полагат се и основите на дълготрайно бъдещо партньорство. Затова поучавам мениджърите да имат ясно построена концепция защо тъкмо желаят да получат финансиране и с какво би спомогнало това за техния бизнес. В ръцете на верните хора концепцията ще бъде осъществена.

***

* Консултантска компания „ Еко Глоуб ” ООД е основана през  2012 г с  цел консултиране, подготовка и ръководство на планове, финансирани с европейски средства. Към момента има портфолио от съвсем 1200 изпълнени плана с близо 800 клиента в другите сфери на бизнеса. Желаещите да се свържат с „ Еко Глоуб “ ООД  могат да го направят  на

Венцислав Савов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР